Икономиката на Турция регистрира своето най-силно свиване в историята през първото тримесечие на годината, под натиска на рязкото понижение, както на местното, така и на чуждестранното търсене, което доведе страната до първата й рецесия, след кризата през 2001 година.

Турският статистически институт, или TURKSTAT, отчете във вторник, че брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 13.8% през първите три месеца на 2009 г., в сравнение със същия период на миналата година.

Според анализатори, цитирани от Hurriyet, правителството ще трябва да преразгледа своите очаквания  за икономическото развитие през 2009 г.

"Въпреки че това е изоставащ показател, той означава, че централната банка не трябва да се тревожи за инфлацията", според Озгюр Алтюг от BCG Partners, който очаква свиване на БВП на страната с  6.6% през 2009 г.

Промишлено производство, ключов индикатор за икономическия растеж, се свива с 22% през първото тримесечие.

БВП на Турция намаля с 6.2% през четвъртото тримесечие на 2008 г. и нарасна само с 1.1% за цялата минала година, след като средният растеж на икономиката на страната беше 5.9% през 2002-2008 г.

Правителството е прогнозира свиването с 3.6% на БВП за тази година, докато  Международния валутен фонд очаква спад с 5.1%.

Въпреки това изглежда, че през първото тримесечие е спадът е достигнал "дъното на икономическата активност" в Турция, а икономиката е на път към бавно възстановяване, както е видно от постепенно подобрение на промишленото производство и използване на капацитета на предприятията през последните месеци.

Турския премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви по-рано, че очаква икономическа дейност, да се съвземе през лятото с положителното въздействие на пакети от помощи, представени от правителство. Турция бе въведе данъчни облекчения и инвестиционни стимули за преодоляване на негативните ефекти на глобалната финансова криза.

Според данни на TURKSTAT, промишленото производство пада със 17.6%, докато секторът на услугите се е свил с 12.8%.

Износът намалява с 26% през първото тримесечие на годишна база, като производството на моторни превозни средства е намаляло с 59 на сто на годишна база, според данните на Асоциацията на производителите на автомобили.

Централната банка намали с 8 процентни пункта референтния лихвен процент за последните 8 месеца, до рекордно ниските 8.75%.

Безработицата в южната ни съседка нарасна до 16.1% през първото тримесечие, най-голямата стойност на показателя от 2005 година.