Руско-турските търговски отношения се усложниха, пише „Газета Ру". Турция може да предприеме мерки в отговор на това, че няколко хиляди камиони са задържани на руската граница. Това заяви министърът на търговията на Турция Курзад Тузмен. Ограниченията, предприети от Русия, са нарушение на правилата на Световната търговска организация и се явяват нетарифни бариери, твърди Тузмен. Министърът на уточни какви ответни мерки планира турската страна.

Руските власти са заявили, че проверките на турските камиони са свързвани с цел да не се допускат незаконни превози. Експертите отбелязват, че внезапните проблеми са свързани с напрежението между Москва и НАТО вследствие на военния конфликт в Абхазия и Южна Осетия. Турция като член на Северноатлантическия алианс не осъди пряко действията на Русия в Южна Осетия, но се опасява да не загуби своя важен търговски партньор.  

Навлизането на кораби на НАТО и САЩ в акваторията на Черно море през Босфора, контролиран от Турция, Москва нарече провокация.

Турция е зависима от руските енергоносители, преди всичко от доставките на природен газ, но страната се явява важен транзитен маршрут за руския износ, каза Тузмен. Ако проблемите не бъдат скоро отстранени, турските компании могат да загубят до 3 милиарда долара, според изчисленията на министъра. Руско-турският товарооборот за миналата година възлиза на 22,5 милиарда долара. В последно време търговските отношения между двете страни активно се развиват. За шестте месеца на година товарооборотът с Турция е 16,8 милиарда долара. Неизгодно за Турция ще бъде, ако се затегне визовият режим, твърди анализаторът Владимир Рожанковский. Възможна е ответна реакция, ако Турция ограничи износа си за русия, прогнозират експерти.