Европейската комисия ще обяви официално доклада си за напредъка на България. По предварителна информация Европейската комисия ще отнеме акредитациите на две агенции, работещи с пари по ФАР. Това става ясно от решение на Комисията.

ЕК отнема акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР към МРРБ.

Други агенции не са засегнати. Очаква се националният ръководител да анализира слабостите в работата на засегнатите звена, а също и да предложи поправителни мерки, както и да осигури още експерти. Освен това се очаква и доклад за случаите на конфликт на интереси.

Има опасност от страната да бъде поискано да върне част от получените пари.

Очаква се в докладите на Европейската комисия да има остри критики към правителството в България заради несправянето с организираната престъпност, корупцията и прането на пари. 

В доклада на комисията пише още, че администрацията е с ниски заплати и е податлива на корупция, липсва воля за бързо справяне с финансовите измами, а липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност предизвикват загриженост.

В часа на представянето на доклада в Брюксел - 12.00 ч. местно време (13.00 часа българско време), опозицията у нас ще внесе поредния вот на недоверие срещу кабинета на Сергей Станишев.

Припомняме, снощи българската национална телевизия съобщи част от препоръките на ЕК за България по отношение напредъка в съдебната реформа и борбата с корупцията.