Туристическите региони по света през 2007 могат да очакват повече германски туристи в сравнение с предходната година. При откриването на Международния панаир по туризма в събота в Щутгарт, Андреас Сакас, говорител на службата за чуждестранни пътувания на ФРГ, е заявил, че за тази година броят на чуждестранните туристи от Германия ще се увеличи с най-малко 4%. Информацията е предадена от агенция dpi - AFX.

Причината за този ръст на туризма е в подобряването на икономическото положение (конюнктурата) на Германия. Това не може да не радва туристическите държави, защото и в предходните години германците са били световни шампиони по пътувания.

По време на прочутото туристическо изложение в Щутгарт, най-голямото в Европа, около 1500 изложителя от 90 държави в рамките на цяла седмица до следващата неделя ще привличат вниманието на посетителите. Говори се за рекордно участие в изложението през тази година - очакват се повече от 180,000 посетители. Освен това целият бранш се „равнява" по изложението в Щутгарт, защото то е пилотно за новата туристическа година.

Присъствието на Ивайло Калфин, външният министър на България, по време на откриването на панаира не е останало незабелязано от германските медии. За 2007 страни - партньори в изложението са България и Перу. (Виж още по темата).

Наистина, прогнозираната тенденция за ръст на германските туристи по света е много съществена за нас, защото гражданите на ФРГ, посетили България за първите 11 месеца на 2006, са над 520,000 души, или те са трети в класацията по страни след „съседите" от Сърбия и Черна гора и Гърция.

От тези германски посетители, по-малко от 20 хиляди са предприели индивидуални пътувания - останалите са масови туристи. Тревожно обаче е спадането на техния брой с повече от 9% спрямо аналогичния период на предходната 2005.

Най-прости сметки показват, че ако „стъпката" на увеличението на германски туристи за чужбина е същата и за България (4%), това означава поне 22 хил. германски туристи повече в България за 2007. Цифрата е значителна. А България би следвало да привлече и по-значителен дял от увеличените пътувания на германците.

Цитираният по-горе Сакас, който е и президент на Corps Touristique във ФРГ, е казал: „Знаем, че пътуванията за жителите на ФРГ са от най-голям приоритет". Новините за икономиката на страната и прогнозите за 2007 са така обещаващи, както отдавна не са били. Германците по-скоро ще спестят от други неща, отколкото да се откажат от ваканционното си пътуване, е добавил Сакас.

Според най-нови данни, изнесени на панаира в Щутгарт, най-малко 60 милиона германци ще предприемат пътуване от най-малко пет дни през 2007. Една трета ще пътуват в границите на страната. Една трета от германските туристи пътуват за средиземноморските и черноморските страни. А една трета предприемат далечни пътувания.