Германски предприемачи са решили да засенчат древните египтяни, изграждайки най-голямата в света пирамида в изоставена местност край град Десау в Източна Германия, съобщава The Independent.

Идеята е пирамидата в бетонни погребални блокчета да побере тленните останки на милиони хора. Ще се строи до 492 фута височина, или с 60 фута повече от Голямата пирамида в Гиза.

На мнозина идеята може да прозвучи налудничаво, но проектът вече е получил € 89,000 държавна помощ за оценка на пригодността, а знаем, че германците нямат навика да дават парите си напразно.

Инициатор на проекта е дружеството „Приятели на пирамидата", членове на което са Инго Нийман и Йенс Тийл: първият писател, вторият икономист.

Мотивите на приятелите на пирамидата са социални: в древността само неколцина фараони са можели да бъдат погребвани в пирамиди, а сега всеки, който пожелае, ще има тази възможност.

„Това ще е първото международно рекламирано гробище и възпоминателно място, което ще свързва хора, религии и култури по света", казва с в уеб-сайта на кампанията.

Очакваната такса за погребален участък ще варира между €200 и €700. Ако един „участък" представлява бетонно блокче с обем един кубичен метър, то ще има място за милиони. Във всеки блок ще има урна с пепел и табела с възпоменателен надпис.

Приятелите искат да видят как пирамидата се строи и запълва постепенно. Очаква се в срок от 30 години да се добавят бетонни блокчета докато се стигне върха. Вече има желаещи, които са подали заявка и искат да си купят място в пирамидата.

Уебсайтът на проекта гордо твърди, че това ще е най-голямата постройка, изграждана някога от хора. Надеждите им първоначално са били пирамидата да се рее в облаците на 1,600 фута височина, но според ревизираните планове сградата ще е 492 фута.

Жителите на близкото село Стреец не са въодушевени: „Не искаме да живеем до най-голямата в света гробница".

Парите за първоначална оценка са осигурени от федералната германска Културна фондация, от която се надяват голямата част от проекта да се финансира чрез частни инвестиции.