Пресслужбата на „Металинвест", компания принадлежаща на милиардера Алишер Усманов, потвърди, че фирма, в която Усманов е съсобственик, е купила съществен пакет акции в английския футболен клуб „Арсенал".

Детайли по сделката обаче не се посочват.

За покупката вчера е съобщил британския телевизионен канал Sky News. След проверката на журналистите от РИА Новости, съобщението е потвърдено от Русия.

Усманов е вторият руски олигарх в британския футбол. Милиардерът Роман Абрамович стана собственик на лондонския „Челси" през лятото на 2003 година. За следващите три години той инвестира 440 млн. пауна в клуба и вкара синия отбор във водещия ешалон на световния футбол.

Купените акции в „Арсенал" имат следната история. Бившият вице-президент на Арсенал Дейвид Дин продаде за 75 млн. паунда своите 14.5% от дяловете на Арсенал на фирмата Red and White Holdings Ltd.

Един от съсобствениците на Red and White Holdings е Алишер Усманов. Компанията има намерение да увеличи дела си в „Арсенал", но засега не планира да придобива контролния пакет на едни от най-стабилните клубове на Острова.

Алишер Усманов притежава 50,0% от акциите на „Газметалл" и редица активи в медийния бизнес, в т.ч. 75,0% от акциите на канала Муз-ТВ.