Япония ще насочи към Ирак 82,64 млрд. йени (около $700 млн.) за възстановяване и модернизация на енергетическата сфера, в специално изявление е съобщило министерството на външните работи на Япония в понеделник - предава РИА Новости от Токио.

Според информацията в съобщението, от тази сума около 50 млрд. йени (окло $430 млн.) ще бъдат използвани за строителство на тръбопроводна система в южноиракския град Басра с цел „стабилизация и разширяване на техническите възможности на страната за експорт на нефт".

Останалата част от заема ще бъде насочена за възстановяване на електропроводите „за стабилизиране доставките на електроенергия в страната".

През октомври по време на визитата си в Япония министърът на нефтената промишленост на Ирак Хусейн ел - Шахристани е отбелязал, че в настоящото време неговата страна ежедневно експортира 2.5 млн. барела суров нефт и възнамерява да увеличи това количество до три милиона барела от края на сегашната година и до 4 - 4.5 млн. барела към 2010 г.

Официалното подписване на японско-иранското съглашение ще бъде проведено по-късно. Този заем е част от обещаните от Япония $3.5 млрд. за развитие на Ирак по време на срещата на страните донори през 2003 г.