Външният министър Даниел Митов призова да спрат истериите около това, дали България ще участва във война или не.

"България няма да воюва с никого и никой няма намерение да воюва с нас", категорично заяви той пред журналисти след редовното правителствено заседание и настоя спекулациите да бъдат прекратени.

Очаквам всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение, призова българският дипломат номер 1. Координационен център на НАТО с 40 души вътре не заплашвал никого. Планирани учения с техника, която ще дойде и ще си отиде, по думите на Митов, също не са заплаха и не са насочени срещу никого. Той обаче подчерта, че капацитетът на българските въоръжени сили трябва да се подобрява и увеличава. Митов напомни в тази връзка да не забравяме, че освен конфликта в Украйна, имам и конфликта в Близкия изток.

Външният министър изтъкна още, че като член на НАТО страната ни има ангажименти, но и ползи. България е по-стабилна с НАТО. 28 държави, оформящи повече от 50% от БВП на света - тази сила стои зад България и гарантира стабилност, смята той.

Митов препотвърди заявлението от последните дни за дълбоката ангажираност за съдбата на сънародниците ни в Украйна. Още на 29 януари, по инициатива на България в заключенията на Съвет "Външни работи" влезе текст, който обърна внимание на Украйна по отношение на това да се спазва принципа на пропорционалност, когато става въпрос за мобилизацията на украински граждани и по отношение на националните малцинства. В Украйна има не само българско, но и румънско, полско и унгарско малцинство.

"Всички държави в синхрон сме реагирали, когато е трябвало и продължаваме да следим ситуацията", категоричен бе Митов. В тази връзка у нас се планира посещение на председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Митов е поканил и външния министър на Украйна Павло Климкин. Все още обаче не са известни датите на двете визити.

Българското външно министерство подготвя хуманитарна помощ, поради което контактува както с българския, така и с украинския и руския Червен кръст. Най-голямото предизвикателство е как хуманитарната помощ да достигне до хората, които се намират в зоните на конфликт.

Външното ни министерство е инструктирало Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да издават визи при облекчен режим за хората с български етнически произход в Украйна.

Към момента няма свръхзаявки за получаване на визи, поясни Митов. На днешното заседание в Министерски съвет правителството е назначило и нов генерален консул на България в Одеса - Димитър Тучков, който ще заеме мястото на досегашния изпълняващ тази функция - Стоян Горчивкин. Променената обстановка в контекста на кризата в Украйна е наложила назначаване на нов генерален консул с подходящи подготовка и опит.

Митов възнамерява да обсъди свое посещение при българската общност, когато това е възможно. По негово мнение първата и най-важна стъпка за политическо и мирно разрешаване на конфликта в Украйна е прекратяването на огъня.