С букет цветя и символичен подарък „ножица" ексминистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева предаде поста си на своята наследница от служебния кабинет Екатерина Захариева.

Припомняме, в следващите месеци до провеждане на изборите тя ще заема ръководния пост в регионалното министерство, а едновременно с това ще бъде вицепремиер по икономическа политика и министър на инвестиционното проектиране.

Терзиева изрази надежда, че новият министър на регионалното развитие ще продължи започнатите политики. Тя изтъкна, че по време на управлението са предприели нова политика в пътния сектор, с която са обърнали внимание на първокласните и второкласните пътищата.

Продължили са работата и по големите инфраструктурни проекти. Терзиева подчерта, че са започнали дълго отлаганата реформа във ВИК сектора.

20 млн. лв. са осигурени за рехабилитацията на язовири. До края на годината, а ако нещата вървят добре, още до края на септември, ще може да се положи първа копка на яз. Пловдивци.

Терзиева пожела много кураж на Захариева и подчерта, че й предстоят две важни задачи, а именно - да успее да защити 67 града по ОП „Регионален развитие" и да отпуши средствата. До началото на октомври има възможност средствата да бъдат отпушени.

Министърът на инвестиционното планиране от кабинета „Орешарски" Иван Данов също поздрави Захариева, която поема и неговия ресор.

„Радвам се, че един известен експерт в областта на строителството поема отговорността за създаденото министерство", каза Данов.

Той заяви, че й предават започнатите общи устройствени планове за страната. Данов изтъкна, че са издадени над 700 млн. разрешителни за строителство, което отпушва дейността на строителите на територията на страната.

„Страната има нужда, както от жилищна политика, така и от териториално устройство, така и вдигане в активна степен на строителния бранш", каза още Данов.

От своя страна Екатерина Захариева очерта приоритетите си в рамките на служебното правителство.

Освен изборите, по думите й, най-важната е стабилността на работата на администрацията. Година и половина нестабилност, протести и смяната на три правителства пречат на стабилността в работата на администрацията и най-вече пречат на работата на бизнеса, смята Захариева.

Тя отчете, че й предстои сериозна работа, тъй като все още, по нейна информация, има опасност от загуба на средства по ОП „Регионално развитие" в края на годината.

Друг важен приоритет за Захариева е ОП „Транспорт". Там също има няколко проекта, които по нейна информация са леко изостанали и е много важно министерството да навакса сроковете.

„Опазването на околната среда е моя работа и страст почти през цялата ми професионална кариера", посочи Захариева. Жилищната политика и енергийната ефективност са важни приоритети за нея.

Според служебния вицепремиер Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното планиране трябва да се обединят отново. Там приоритет ще бъде ускорено издаване на разрешителните за строеж на големи проекти.

„Мой фокус като вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, ще бъде облекчаване на бизнес средата", коментира още тя.

Захариева също не пропусна да отбележи, че състоянието на бюджета е притеснително.

„Важно е да намерим резерви в бюджета, докато се възстановят плащанията по оперативните програми, за да не спираме строителния сезон", обясни тя, мотивирайки се с това, че забавянето на плащанията е демотивирало строителите.