С 12% се е увеличила от началото на годината цената на захарта. Това показва анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища, който включва данни от началото на годината до средата на месец април.

Подобна е ситуацията при стойността на ориза, който е поскъпнал с 18% от началото на годината. За сметка на това цената на брашното и на слънчогледовото олио се е  стабилизирала и няма съществена промяна за първите месеци на 2007 г.

С 0,02 лв се е увеличила цената на яйцата от началото на годината. Повишение има и в цената на кашкавала, като в началото на годината средната цена за кг е била 6,73 лв, а в края на април - 7,01 лв/кг.

От зеленчуците тенденция към поскъпване от началото на годината има при картофите, чесъна и доматите, а на спад - при краставиците.

От плодовете данни има за ябълките и бананите, като при ябълките няма съществена промяна в цената от началото на 2007г., докато бананите са поскъпнали с 52%.

Сравнителният анализ на цените на едро през месец март 2007 и март 2006 показва, че цените на една голяма част от стоките тази година са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, се казва в анализа на комисията.

По-ниски тази година в сравнение с миналата са били цените на зелето (-65%), краставиците, мандарините, а олиото се е търгувало на същата цена.