От началото на седмицата ЧЕЗ въведе тримесечното отчитане на електромерите за всички битови клиенти - 1.9 милиона домакинства и за около 60 000 малки фирми на територията на Западна България, съобщиха от дружеството.

Тримесечното отчитане означава, че показанията на електромерите ще се отчитат веднъж на три месеца, вместо всеки месец, Както и до сега,плащането на сметки ще става всеки месец.

За първите два месеца от тримесечния период ще бъдат формирани две равни месечни сметки,  изчислени въз основа на формула, която отразява индивидуалното потребление и сезонността. На третия месец, след отчитане на електромера потребителят ще получава изравнителна фактура, която ще отразява разликата между стойността на реално потребената електрическа енергия за целия тримесечен период и фактурираните сметки през първите два месеца.

Изравнителната фактура, която ще получи всеки клиент ще съдържа информация за:

  • Отчетените в началото и края на тримесечния период показания;
  • Общо потребената електроенергия;
  • Сума за плащане - от нея са приспаднати вече фактурираните две равни месечни вноски;
  • Информация за размера и сроковете за плащане на месечните  вноски (1- ва и 2- ра) за следващите два месеца

Битовите клиенти ще плащат всеки месец, а ще получават фактура през третия месец, след отчитане на показанията на електромера. Стопанските потребители ще продължат да получават фактура всеки месец. В случай, че фактура не е получена, ЧЕЗ призовава клиентите си да сигнализират за това като се обадят на денонощната телефонна линия (0700 10 010) или в Центровете за обслужване на клиенти. Освен това, до 30 юни 2008 г. всеки клиент на компанията може безплатно да промени титуляра на партидата си, както и да коригира личните си данни, ако не са изписани правилно.

Във връзка с въвеждането на тримесечното отчитане, ЧЕЗ постепенно увеличава броя на служителите, които работят на денонощната информационна телефонна линия - 0700 10 010. Клиентите на компанията ще могат да получават информация за графика на отчитане и сроковете за заплащане на консумираната електроенергия и по следните начини: в своята индивидуална фактура; на интернет адрес http://www.cezelectro.bg/; в Центровете за клиенти, които са 31 на територията на Западна България.