Зърнопроизводителите излизат на протести в цялата страна заради отхвърлянето на националните доплащания от разходната каса на Бюджет 2009 г. Протести ще има в Пловдив, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково, Русе, Разград, Попово, Павликени, Ловеч, Враца и др.

Производителите ще стачкуват на определени за целта места, за които са получили разрешение от местната власт. Възможни са и блокади на пътища. Протестът се подготвя от Националната асоциация на зърнопроизводителите, информира агенция „Фокус".

В Сливен около 100 земеделски производители със селскостопанска техника, машини, комбайни, трактори, ремаркета и камиони, ще участват в протестната манифестация. В Хасково се очаква близо 100 машини да бъдат изкарани край пътя за Димитровград.

В протеста ще се включат стопани от Димитровград, Горски извор, Узунджово, Малево. Производителите от бургаски регион ще струпат техника и ще блокират пътя до Зеленчуковата борса между 10.00 и 12.00 часа.

Припомняме, До края на годината ще бъдат изплатени 60 млн. лв. държавна помощ за подпомагане на млечното животновъдство, които обещах в началото на месец септември.

Освен това вчера генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) Жеко Байчев бе отстранен от поста си от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Заповедта за отстраняването си Байчев е получил вчера сутринта.
Едно от основните искания на протестиращите цяло лято животновъди бе уволнението на Жеко Байчев.