В Министерство на земеделието и горите днес се обсъжда състоянието на посевите от зърно, зърнените наличности в страната в момента, както и прогнозните добиви за реколта 2007.

Консултативният съвет по зърно обсъжда и как да реагира на протеста на зърнопроизводителите днес, възможностите и формите за подпомагане във връзка с неблагоприятните за реколта 2007 климатични условия, се казва в съобщение на министерството.

На заседанието ще бъдат представени резултатите от обследванията на посевите през последната седмица и анализите и прогнозите за зърнения баланс на страната.

Ще бъдат внесени за обсъждане и предложения от страна на представените в съвета браншови организации.

На 22, 23 и 24 май зърнопроизводители от Великотърновска област ще протестират срещу политиката на правителството, която обрича селското стопанство на безпаричие и фалити, обявиха самите те.

Те искат държавата да им помогне със средства, за да се подготвят за жътвата, да овършеят зърното от есенниците, да засеят пшеницата и ечемика през есента.

ЕТ "Краси - Гина Милкова" изпрати искане до кмета на Великотърновска община д-р Румен Рашев за разрешение във Велико Търново да се проведе протестна манифестация.

В нея ще участват 250 души и 50 селскостопански машини, съобщи в."Янтра днес".  Зърнопроизводители ще протестират и на пътя София-Русе.

За днес е насрочен протест и в Разградско. В 16.30 часа зърнопроизводители от цялата област се събират в района на бензиностанция "Шел".

Колоната трактори, камиони и комбайни ще тръгне в посока Шумен, ще се качи на околовръстното, ще обиколи града и ще се върне отново в Разград откъм Кубрат, уточнява местният в."Екип 7".

Всичко това няма да го има, само ако вали проливен дъжд, е заявил председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Васил Петров. 

По думите му опитите да се ангажира вниманието на правителството за адекватни мерки за преодоляване последствията от незапомнената суша не срещат разбиране.

За протеста вече е информирана общинската администрация, полицията ще получи точния маршрут на протестната манифестация, за да осигури път на тежките машини, които ще заприщят пътя Русе-Варна от двете страни на Разград.

Зърнопроизводители от 6 общини на област Пловдив също изкарват селскостопанската си техника днес в подкрепа на исканията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, съобщава "Труд - Пловдив".

Земеделските производители от общините Първомай, Калояново, Раковски, Брезово, Съединение и Пловдив на 22-ри от 16.30 ч. едновременно правят митинги и шествия със селскостопанска техника, които ще продължат един час.

След това от 17.15 ч. около 600 трактори и комбайни ще блокират за час главни пътни артерии в област Пловдив.