Европейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения.
От Брюксел отбелязват, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати, предаде БТА.

Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на 1 килограм масло. Беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението, уточниха от ЕК.

Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението, се казва още в съобщението.

Комисията подчертава, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина, а списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

От тази година България започна да изнася нов продукт - кисело мляко с рози. То се доставя на японския пазар. Освен него страната ни изнася и ликьор от рози, розова ракия и сладко от рози.