91% от компаниите, функциониращи в България, смятат, че законодателството на ЕС е важно за тяхното оцеляване в разширена Европа, докато 64% от тези компании оценяват общото си ниво на познаване на законодателството на ЕС като слабо или средно.

Това сочи проучване, проведено наскоро от „Марш", водеща световна компания в областта на застрахователните услуги и управлението на риска.

"Въпреки че фирменото европейско право е изцяло въведено в новите страни членки, а в България също е приета част от новото законодателство, крайната дата за пълното хармонизиране ще се движи в рамките на няколко години за различните части на региона, съобщи Красимир Станков, Регионален мениджър на „Марш България".

„Като добавим и факта, че голяма част от това законодателство налага практики и политики, които са изцяло нови за много от страните, а също и различната степен на хармонизиране на законодателството, получаваме една доста сложна ситуация", добавя още Станков.

За да разработи ефективни стратегии за управление на риска за справяне с различни типове икономически риск, "Марш "представя серия от насоки, целящи да подпомогнат компаниите, които развиват дейност в Централна и Източна Европа, да идентифицират различните видове икономически риск, възникващи в процеса на разширяването на ЕС.

Сред бизнес рисковете, които съпътстват компаниите в присъединяването на страната ни към ЕС, са: защита на служителите, корпоративно управление, отговорности свързани със законови изисквания и екологични въпроси.

„Марш" е водеща световна компания в областта на застрахователните услуги и управлението на риска, с приблизително 30 000 служители и годишни приходи, надвишаващи $5 милиарда.