Най-големият производител на стомана в Австрия, Voestalpine, потвърждава плана си да инвестира 5 млрд. евро до 2012 г. в завод за производство на стомана в България, Румъния или Украйна. Това днес е съобщила румънската инвестиционна агенция.

„Voestalpine планира инвестиция за 5 млрд. евро, но тепърва ще решава дали парите ще се вложат в Румъния, в България или Украйна" - казала е за Ройтерс Моника Барбулетиу, вицепрезидент на агенцията.

Припомняме, на 15 януари ръководният екип на австрийската компания посети България и се срещна с премиера Сергей Станишев.

Австрийците обещават, че заводът, който възнамеряват да строят, отговаря на световните стандарти за опазване на околната среда.

Вниманието на австрийците е насочено към динамично развиващия се Черноморски регион. Те очакват подкрепа от държавата, тъй като ще разкрият 25 хил. нови работни места.


Според министър-председателя на Република България Сергей Станишев, България може да предложи близост до пристанища, достъп до транс европейската железопътна мрежа, отлична данъчна среда и добре обучена и квалифицирана работна ръка. Той също така напомня, че Австрия е инвеститор №1 у нас. Австрийските финансови инвестиции заемат 26% от пазарния дял в банковия сектор в страната.

Обаче румънските медии изтъкват, че за Voestalpine е по-добре да избере Румъния, тъй като разходите там били по-ниски, промишлената инфраструктура се развивала, а и езикът за разлика от другите две славянски държави нямало да причинява толкова трудности на австрийците.

В Румъния компанията Voestalpine вече купи две предприятия и в края на миналата година също се среща с правителствените лидери. В началото на октомври бе взето решение за инвестиции в размер на €18 млн. в сервизен център за стомана.

Заради по-ниските транспортни разходи, заводът за производство на стомана ще бъде разположен на брега на Черно море - независимо в коя от трите страни. Площадката, нужна за построяването на завода, е с площ 1000 ха.