Дружеството "Ворскла стийл - България" се готви да се откаже от договора за ишлеме с "Кремиковци" АД.

Това каза на пресконференция изпълнителният директор на фирмата Виктор Демянюк, цитиран от БТА.

Пуснали сме писмо-предизвестие за намерението ни, чийто срок изтече в петък, добави той.

По думите на Демянюк компанията не среща разбиране в желанието си да съхрани жизнеспособността на комбината от страна на синдиците, ръководството на завода и синдикатите.

С отказа си от договора компанията става обикновен кредитор на "Кремиковци", катокомбинатът дължи на "Ворскла стийл" 9,8 млн. леваи 28 000 тона недодадени рулони, за които има обезпечена суровина.

От пресцентъра на "Кремиковци" заявиха, че нямат изготвена експертна позиция и коментар във връзка с обявеното на пресконференцията. Най-вероятно ще излязат с официална позиция до края на дена.

Money.bg припомня, че състоянието на металургичните предприятия в Украйна е лошо. Понижението на световните цени на металите доведе до това, че украинските компании не могат да се конкурират с китайските и руските производители. Това е причина за започване на металургична криза. Много комбинати са принудени да намалят темпа на работа. От 36 украински доменни пещи не работят 17. В същото време Украйна се надява да получи финансово помощ от МВФ.