Да се шофира автомобил с автоматична скоростна кутия е удобно и приятно, все повече такива коли навлизат и в нашия скромен автопарк. Но управляването на лека кола с такава трансмисия изисква и определени елементарни познания. Предлагаме ви някои правила, чието спазване щадят живота на автоматика и ви предпазват от неприятни проблеми и скъпи ремонти.

Внезапно и рязко ускорение на автомобила

Внезапното и рязко ускорение на вашия автомобил ускорява износването на ключови компоненти в скоростната кутия, двигателя, а и не само там. Тези важни елементи могат да бъдат трудни за ремонт и, още по-лошо, доста скъпи. Нещо повече, това също може да ви изложи на опасност, така че просто ускорявайте колата постепенно.

Превключване на неутрално положение на светофар

На светофара повечето шофьори с автоматична трансмисия на автомобила може да смятат, че е най-добре да превключват в неутрално положение. Вероятно смятат, че това ще намали напрежението върху скоростната кутия. Но на практика по този начин трансмисията само ще изпитва стрес при ненужни превключвания.

Съществува и заблудата, че включването на нулева скорост, когато светне червеното, ще помогне за пестене на гориво. И това също е мит.

Не спирате при смяна посоката на движение

Шофирането може да предизвика прилив на адреналин. Той възбужда сетивата и следователно можете да се почувствате като състезател, а пътят е вашата писта. Може да решите внезапно да промените посоката, като забравите преди това да спрете напълно колата. Когато автомобил с автоматична скоростна кутия, никога не трябва да правите това.

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

Аматьорските опити създават само сериозни проблеми и допълнителни разходи

Трябва да отделите време да спрете, преди да преминете на заден ход или обратно. Това е така, защото не използвате трансмисията, за да спрете колата. По-скоро използвате спирачките. Оставете спирачките да свършат работата по спирането на вашия автомобил, тъй като това не е функция на скоростната кутия.

Превключване на предавка при непълно спиране

Последното нещо, което никога не трябва да правите, когато карате кола с автоматик, е да превключите предавката, за да паркирате, когато автомобилът не е напълно спрял. Не е нужно да бързате.

Трябва да познавате механизма на действие на трансмисията, за да разберете защо никога не трябва да правите това. Ако превключите прекалено рано, без да сте спрели напълно, има риск скоростната кутия бързо да се счупи.

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

Надеждността на колата зависи не само от инженерните решения, но и от поведението на водача

Спускане по инерция на неутрална позиция

Това е една от най-честите грешки, които допускат неопитни автомобилни ентусиасти. Много хора намират това за добро поради икономията на гориво. Това обаче всъщност не е така. Когато слизате за секунди по пътя и след това се качвате отново нагоре, неутралната позиция на трансмисионния механизъм не ви помага да пестите гориво.

Важно е да се отбележи, че двигателят работи на празен ход при движение по инерция в неутрално положение на автоматика. Той е същото състояние, когато колата просто стои и не се движи, но двигателят работи. Това означава, че количеството на изразходваното гориво е почти същото и следователно не пестите нищо.