Правилното функциониране на автомобила позволява да се избегнат различни видове проблеми и повреди, значително да се намалят разходите на собствениците за поддръжка на колите. Опитните шофьори имат многобройни тайни и трикове, достъпни за всеки водач.

Разказваме за пет полезни съвета, прости трикове, които неизменно ще са полезни за всеки собственик на автомобил.

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

5 лоши навика на шофьорите, които развалят автомобила

Надеждността на колата зависи не само от инженерните решения, но и от поведението на водача

Как да проверите качеството на моторното масло

Добре известно е, че липсата на критични повреди по двигателя зависи пряко от качеството на моторното масло. Ето защо е изключително важно да следите състоянието на моторното масло, като редовно го проверявате.

Такава проверка за качеството на маслото в двигателя не е особено трудна. Необходимо е да стартирате двигателя, да изчакате около 10 минути, след това извадете пръчката за измерване и капнете няколко капки масло от нея върху чист бял лист. На топло място маслото ще изсъхне бързо, а формата и цветът на петната ще покажат качеството на моторното масло.

Ако на бялата хартия има равномерни, гладки петна, това масло не съдържа вода и е с добро качество. Наличието на потъмняване в централната част на петното ​​показва значително замърсяване на моторното масло, което трябва да се смени възможно най-скоро. Ако петното върху бяла хартия е кафяво или сиво, тогава това масло съдържа различни неразтворими вещества. Най-добре е да смените такова масло, без дори да чакате пробега, препоръчан от производителя. Обърнете внимание и на липсата или наличието на фини метални стърготини върху хартията, което може да означава значително износване на двигателя.

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

10 прости съвета за удължаване живота на автомобила

Как по-голямата възраст на колата да не се превърне в пречка за нормалната й експлоатация?

Използване на лак за нокти

С помощта на безцветен лак за нокти можете да скриете малки драскотини, които са се появили на каросерията на автомобила. Всичко, което трябва да се направи, е да се измие повреденото място, да се обезмасли и да се нанесе лак на няколко слоя, като се изчака около половин час между всяко нанасяне. Разбира се, ще бъде невъзможно да се елиминират напълно повредите по този начин, но в същото време ще предотвратите появата на ръжда, спестявайки си необходимостта спешно да идете в сервиз за бояджийски услуги.

Също така с помощта на безцветен лак за нокти се извършва най-простият, но належащ ремонт на предното стъкло. Пукнатини и стружки се появяват на повърхността на предното стъкло от удряне на камъчета с висока скорост. Ако не предприемете никакви действия, скоро такива пукнатини започват да се увеличават и предното стъкло трябва да се смени. Опитните собственици на автомобили извършват ремонт с прозрачен лак за нокти, за да спрат пукнатините на предното им стъкло да нарастват. Всичко, което трябва да се направи, е да се нанесат три слоя такъв прозрачен лак върху такива повреди с кратки интервали за изсъхване на лака.

7 грешки на шофьорите, които развалят автомобила

7 грешки на шофьорите, които развалят автомобила

Отървете се от тези лоши навици при управление на колата, които само увеличава разходите за ремонт

Шофирайте правилно под дъжда

При дъжда голяма опасност за автомобила представляват дълбоките локви, които често се натрупват в ниски места или дупки по пътната настилка. Най-добре е тези локви да се преодоляват с възможно най-ниската скорост, за да се избегнат сериозни повреди по колата. В противен случай рискувате не само да повредите ходовата част, но и системата за запалване, двигателят да се залее с вода, алтернаторът да се повреди, след което автомобилът да изисква скъп ремонт. След такова преминаване през солидни локви е задължително да се изсушат спирачните накладки, като за целта спирачният педал се натиска няколко пъти.

Предотвратяване на замръзване на вратите

През зимата вратите често замръзват, това се дължи на факта, че между вратите водата попада върху гумираните уплътнения, която замръзва, след което става проблематично отварянето на вратите. Ако не разполагате със специален препарат, намажете гумените уплътнения на вратите с моторно масло, което изключва натрупването на влага и предотвратява залепването им при студено време.

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

5 неща, които не трябва да правите сами на колата си

Аматьорските опити създават само сериозни проблеми и допълнителни разходи

Използване на стари гуми в гаража или на двора

Препатилите шофьори, използващи гаражи или тесни дворни места, често поставят стари износени гуми до стена или ограда. Те предпазват от неприятни сблъсъци предната или задната част на автомобила, с което се избягва повреда на бронята при неточно паркиране. А не забравяйте, че самото безразборно изхвърляне на стари гуми е забранено, като в този случай можете да бъдете глобени от екологичните служби.