Автомобилите изпитват трудности не само през зимата, когато се сблъскват лице в лице с ниски температури, сняг и реактиви, но и преди този сезона. Рязката промяна на времето през есента, увеличаването на валежите и намаляването на светлата част на деня влияят неблагоприятно върху състоянието на различните компоненти и възли на автомобила.

За да се чувстват водачът и спътниците му комфортно и уверени в собствената си безопасност, важно е да подготвите автомобила за есенния сезон. В тази статия ще споделим 7 полезни съвета как да го направите правилно.

Снимка 349390

Източник: AutoBild

Сменете чистачките на предното стъкло

За безопасността на пътуванията отговарят и чистачките. Те трябва да са в добро състояние, така че когато вали, нито една зона, пешеходец, друга кола или препятствие да не се скрие от вниманието на водача.

Ако вашите чистачки работят правилно, тогава няма да видите ивици и мръсотия по предното стъкло. Освен това повърхността ще бъде чиста след първия ход по стъклото. Ако чистачките вече са направили два или три цикъла и стъклото все още е явно мръсно, тогава те трябва да бъдат сменени възможно най-скоро. По-добре е да направите това по двойки, така че видимостта да е добра по цялата площ на предния прозорец.

В същото време не трябва да пестите от покупката на перата. Бюджетният вариант ще ви създава проблеми само след няколко седмици. Също така не винаги има смисъл да купувате оригинали от известни марки - те са твърде скъпи. Но чистачките от средната ценова категория са точно това, от което се нуждаете.

И не забравяйте да поддържате винаги пълен  резервоара с подходящата течност за измиване на стъклото.

Погрижете се за купето

Дори колата ви да не е катастрофирала, това не означава, че купето й е в отлично състояние. При ежедневна употреба върху боята се появяват наранени участъци и драскотини, които в бъдеще ще станат огнища на корозия.

През лятото купето е по-малко податливо на корозия, дори и да има дефекти. Но по време на дъждовния сезон всичко е различно - поради влагата надрасквания по колата бързо започват да "цъфтят".

В очакване на есента си струва да измиете добре автомобила и да прегледате внимателно каросерията. Важно е да обърнете специално внимание на повредите по калниците, праговете и предните елементи на купето. Тук най-бързо се появяват дефекти поради летящи от пътя камъни. Местата на увреждане трябва да бъдат третирани със специални защитни съединения. Например, за малки петна все още непокрити с ръжда, е подходяща специална спрей боя.

Снимка 329277

Източник: AutoBild

Сменете акумулаторната батерия

Ако акумулаторната ви батерия ви е на възраст до три - четири години, тогава определено не си струва да я сменяте с нова. Ще бъде достатъчно да проверите нивото на зареждане. Ако батерията е по-стара, тогава преди началото на първата слана е по-добре да я проверите по обстойно и най-вероятно да я смените с нова.

Проверете гумените уплътнения

Още в началото на октомври е важно да проверите гумените уплътнения на автомобила. Дъждът може да попадне в тях през пукнатините, така че по тавана и седалките могат да се появят петна, а в кабината ще има миризма на мухъл и влага.

И не си мислете, че уплътненията могат да се повредят само при по-старите коли. Това важи и за по-новите автомобили.

За да проверите състоянието на гумените профили, достатъчно е да ги прегледате визуално. Ако няма разкъсвания и деформации, тогава всичко е наред. Ако нямате нищо против времето и усилията, можете да полеете вратите обилно с вода. Ако някъде има течове, тогава уплътненията все пак трябва да бъдат сменени.

Как да увеличим живота на автомобила: 15 полезни съвета

Как да увеличим живота на автомобила: 15 полезни съвета

Прости правила, които трябва да се спазват, за да работи машината ефективно възможно най-дълго и да се разваля по-рядко

Тествайте климатика и парното

Климатикът трябва да се използва дори през есента - при хладно и влажно време той ще спаси прозорците от замъгляване. Но освен климатика, шофьорът трябва да тества и работата на парното. Ако не работи с пълен капацитет, тогава в колата ще бъде студено.

Необходимо е да проверите изправността на климатичната система, когато двигателят е топъл - по-добре е веднага да зададете максималната температура. В този случай вътрешността трябва да се нагрее незабавно. Ако това не се случи, тогава радиаторът на нагревателя е запушен. Ако колата има автоматичен климатик, температурният сензор трябва да се смени.

Ако топъл въздух не излиза от всички отвори, тогава някои от клапаните са блокирани или запушени. За да отстраните проблема, ще трябва да се свържете със специализиран сервиз.

Снимка 569731

Източник: iStock

Проверете гумите

При дъжд сцеплението на колелата с пътната настилка намалява, така че е много важно да се следи състоянието на гумите. Ако те са изтрити, тогава има голяма вероятност от аквапланинг - колата буквално ще се пързаля над локвите при по-висока скорост.

Не бъдете мързеливи и оценете състоянието на протектора. Съгласно техническите разпоредби остатъчната му височина трябва да бъде най-малко 1,6 милиметра. Също така не трябва да има конуси по страничните стени.

Ако гумите ви са в съмнително състояние, купете нов комплект. Освен това, ако пътувате често и дълго по извънградски маршрути, е най-добре да закупите специални гуми за дъжд. Предназначени са за движение по мокра настилка, което е идеално за есента.

Снимка 344557

Източник: Auto Bild

Полирайте фаровете

Ако имате ксенонови светлини или светодиоди е много важно да полирате фаровете. На такава оптика дори малка драскотина пречупва лъча светлина и фарът започва да свети по-зле.

Тъй като през есента се налага да шофирате доста време на тъмно, тази операция е изключително важна. Поради мътните фарове водачът се уморява зад волана повече и по-бързо: трябва да напрегне очите си и поради това в даден момент може да не забележи опасността на пътя.