Apple възнамерява да разработи първата си кола изцяло самостоятелно - без други компании външни партньори. За това пише южнокорейският вестник Maeil Business Newspaper, позовавайки се на собствени източници.

Първите съобщения, че Apple работи върху създаването на своя собствена лека кола, се появиха през 2015 г., когато стана известно за проекта Titan. Оттогава американският ИТ гигант се опитва да договори сътрудничество с автомобилни компании, включително Hyundai, Nissan и Magna, както и с SK Group и LG Electronics, но преговорите така и останаха на първоначален етап .

Освен това медиите писаха за замразяването на програмата Titan и намерението на Apple да се съсредоточи върху създаването на автономен безпилотен автомобил, припомня Autonews.

Apple води преговори с две компании за доставка на батерии за електромобили

Apple води преговори с две компании за доставка на батерии за електромобили

Производителят на iPhone не се е отказал от идеята си

Неотдавна обаче беше разкрито, че Apple е възобновила работата по собствената си електрическа лека кола. И така, в началото на септември 2021 г. беше съобщено за преговори с Toyota, с които американците обсъдиха възможността за използване в своята разработка на нейните акумулаторни батерии.

Според новата публикация на изданието Maeil Business, от Apple са решили да се върнат към идеята за самостоятелно разработване на първия си автомобил. Това се дължи на факта, че от няколко години американците не успяват да постигнат устройващи ги споразумения за сътрудничество. След поредица от неуспешни преговори ръководството на технологичния гигант е стигнало до заключението, че е невъзможно по-нататъшното отлагане на реализацията на проекта "в контекста на бързо променящия се автомобилен пазар".

В момента Apple е започна да възстановява своя център за разработка на превозни средства, а също така започна да обсъжда въпроси, свързани с доставчиците на компоненти за бъдещата кола. По предварителни данни това ще бъде "високотехнологичен електрически автомобил с автономни функции за управление". Предполага се, че първата машина на Apple ще се появи не по-рано от 2025 година.