Apple Inc. е в начален етап на преговори с китайските CATL и BYD за доставки на батерии за планирания електромобил на компанията, пише Reuters, цитирайки четирима източници. Разговорите може и да не постигнат резултат, а производителят на iPhone е изискал батериите да се произвеждат в Съединените американски щати.

CATL, която доставя и на други производители, включително Tesla, не желае да инвестира в завод в САЩ заради политическото напрежение между Вашингтон и Пекин, както и заради високите разходи, посочват двама от източниците.

Apple, която все още не е съобщила официално плановете си за електромобил, отказва коментар. Акциите на BYD се покачиха с 5,4% след новината. CATL също компенсира по-ранните загуби и завърши с 0,5% по-високо.

Компанията от Купертино работи по технология за автономно шофиране и планира да започне да произвежда електромобила през 2024 г., написа Reuters през декември. В стратегията на Apple е включен нов дизайн на батериите, който може "радикално" да намали разходите за тях, както и да увеличи пробега с един заряд. Очаква се т. нар. LFP батерии да носят и далеч по-нисък рисък от прегряване.

Засега остава неясно коя компания ще сглобява автомобила.

Разговорите идват в момент, в който американското правителство се опитва да привлече инвестиции в областта на електромобилите. Президентът Джо Байдън предложи план на стойност $174 млрд., с които да подкрепи местния EV пазар с данъчни кредити и грантове за производители на батерии.

Apple отваря FaceTime за Windows и Android

Apple отваря FaceTime за Windows и Android

Разработчиците са спечелили $230 млрд. от App Store