Германската марка Audi представи новото поколение на флагманския си седан А8. Презентацията на премиум автомобила се състоя на изложбата-конференция Audi Summit в Барселона.

Машината има кардинални външни промени, пълно пневматично окачване и функция за автономно управление. Външният дизайн е в стила на концепта Prologue, който бе представен година по-рано. Редица дизайнерски решения, използвани в новото A8, ще се появят и в други бъдещи модели на Audi. 

Снимка 303528

Източник: Audi

В купето са заложени няколко нови идеи, като първата в света възможност за масаж на ходилата на задните пасажери. На централната конзола е поставен 10,1-инчов мултимедиен дисплей, който се управлява по нов начин. Втори монитор отговаря за климатичната система.

Новото А8 може да поеме автономно управлението на колата при скорост на движение до 60 километра в час при магистрали и шосета с разделени ленти за движение. При тази функция водачът може да не държи ръцете си на волана.

Луксозният седан може да паркира сам и да влиза и излиза от гаража без водачът да е вътре в колата. Той може да контролира процеса със смартфона си.

При старта на продажбите на флагманския модел на Audi ще се предлага с два вида двигатели V6: дизелов и бензинов с обем 3,0 литра. Мощността на първия е 286 конски сили , а на втория - 340 конски сили. По-късно двигателната гама ще се допълни с V8 агрегати: 4,0-литров дизелов с мощност 320 л.с. и бензинов с 460 конски сили.

Топ версията на новото А8 ще бъде оборудвано с двигател W12 с обем 6,0 литра, след време ще се появи и хибридна версия на модела. 

В Германия цените на новия луксозен седан, който ще се продава от есента, ще започват от 90 600 евро, а на версията A8L - от 94 100 евро.