АвтоВаз работи активно по въпроса за подмяната на основни вносни авточасти и преориентиране на производството на автомобилите Lada в посока намаляване на зависимостта от чуждестранни доставки, се казва в съобщение на компанията, цитирано от Интерфакс.

"Компанията също така подготвя специални версии на някои модели Lada, които ще бъдат по-малко зависими от вносни компоненти." Новите модели постепенно ще се появят на пазара през следващите месеци.

Автомобилният производител отбелязва, че предприема мерки, за да гарантира запазването на работните места за екипа от над 40 000 работници и служители. По-специално, компанията реши тази година да измести летният корпоративен отпуск, който беше планиран за периода от 25 юли до 14 август, за 4-24 април. През този период концернът възнамерява да положи всички усилия за възстановяване на веригите за доставки.

Автомобилите Lada поскъпнаха отново за по-малко от месец, ето цените им

Автомобилите Lada поскъпнаха отново за по-малко от месец, ето цените им

Моделът Vesta ще е с цена от около 11 630 долара

Френската група Renault, която притежава 68% в капитала на АвтоВаз, заяви вчера, че "оценява наличните опции" за участие в руското предприятие, "като взема предвид текущата пазарна ситуация и действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия".

До края на 2021 г. холандският Alliance Rostec Auto B.V., собственост на Renault Group (68%) и "Ростех" (32%), беше собственик на 100% от руския автомобилен производител. В края на 2021 г. беше завършено прехвърлянето на 100% от акциите на АвтоВаз към руската юрисдикция, като техен притежател стана "Lada Авто Холдинг", като дяловете на акционерите не се промениха, те са съответно 68% и 32%.