Само седмици след като Tesla пусна базовия вариант на кросоувъра Model Y, компанията без обяснение е спряла продажбите, предаде Yahoo Finance.

Така в момента единственият модел, достъпен в конфигуратора на компанията, е Model Y с удължен пробег, задвижване на четирите колела и цена от 48,9 хил. долара.

През миналия месец Tesla представи и Model Y със стандартен пробег от 390 км, задвижване само на задната ос и цена от 42 хил. долара. Пускането му на пазара беше учудващо, тъй като по думите на Илън Мъск подобен пробег е "недопустимо нисък".

Проучване: Какъв е реалният пробег на съвременните електромобили

Проучване: Какъв е реалният пробег на съвременните електромобили

Нито една тествана Tesla не е постигнала очакваната дистанция

В последствие компанията беше залята със студена вода от престижното автомобилно издание Edmunds, според което нито един от моделите ѝ не покрива описания пробег. В случая на Model Y Performance разминаването между представянето на хартия и в действителността е от цели 50 км.

Друго проучване, проведено от J.D. Power, показа скоро след това, че Tesla са и едни от най-зле изработените автомобили на пазара изобщо. Според някои именно това е сред действителните причини за спирането на возилото от продажба.

"През юни 2020 г. отбелязахме, че Model Y получава ужасяващи отзиви за качеството на изработката", посочват Zero Hedge. "Издания като Forbes и Electrek критикуваха новия модел на компанията. Сред честите проблеми се включваха боята, напасването на отделните едрогабаритни части на колата, вдлъбнатини в седалките или незатегнати седалки и даже хлабави предпазни колани."

Lexus си връща короната на най-здрава автомобилна марка

Lexus си връща короната на най-здрава автомобилна марка

Ако Tesla бяха позволили достъп на анализаторите, те щяха да са на едно от последните места

Освен големите медии, много YouTube влогъри, тествали Model Y през миналата година, също се оплакват от лошото качество. "B-колоната на нашата кола не съвпада с останалите панели, а същото важи за долната на част на предната броня", посочиха от влога Kelley Blue Book. "Задните седалки също са неравни и някъде отзад се чува силно тракане."