Биокомпонентите в автомобилните горива ще продължат да се увеличават в Европа през следващите години, прогнозира Марчен Рикала, който е отговорен за качествата на горивата в ЦИЕ в Shell и член на Асоциацията по стандартизацията в Полша.

"Ще има изискване за второ поколение биогорива и от 2021 до 2030 година делът на биокомпонента в дизела ще се увеличи", заяви той. За бензина биоетанолът най-вероятно ще се увеличи до от осем на девет процента във всеки литър от следващата година.

Делът им се определя от Европейския съюз.

Биокомпонентите в горивата имат добра и лоша страна, разказа още Рикала. От една страна, те са по-добри от екологична гледна точка. От друга обаче, особено при по-старите бензинови двигатели, наличието на биоетанол може да доведе до по-малко изминато разстояние с литър гориво, тъй като етанолът има с 34% по-ниско енергийно съдържание от чистия бензин.

От днес горивата по бензиностанциите имат нови обозначения

От днес горивата по бензиностанциите имат нови обозначения

Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз

Изчислява се, че разликата в изминато разстояние с еднакво количество чист бензин и такъв с биоетанол е около три процента, в зависимост от технологиите на изгаряне и компресията на двигателя.

Освен това, има твърдение от производителите на автомобили, че високото съдържание на етанол може да доведе до корозия на някои от частите в горивната система.

"И въпреки че сега не виждаме проблеми, трябва да вземем предвид препоръките на автомобилните производители", препоръча той.

При дизела, биодобавките също могат да имат не дотам добро влияние върху двигателите, но това зависи от типа биокомпонента, използвана в различните региони.

Рикала увери още, че стандартите за качеството на горивата в цяла Европа са еднакви, а единствените разлики идват от специфичните за страната условия, основно температурите.

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Цените ще поевтинеят още съвсем скоро, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл България"