През 2022 г. мюнхенската компания ще започне масово производство на големия хибриден кросоувър XM, който ще бъде най-мощният автомобил в историята на BMW.

Компанията представи нов концептуален автомобил, наречен XM, който трябва да даде представа за предстоящия флагмански кросоувър на баварската марка. Новият модел ще бъде най-луксозният и мощен автомобил в гамата на немския автомобилен производител.

Снимка 555439

Източник: BMW

Разработката на автомобила е извършена от специалисти от спортното М-подразделение на компанията от Мюнхен, която тази година празнува своя 50-годишен юбилей. След спортния автомобил M1 от 1978 г., XM е вторият самоуправляващ се автомобил на BMW, създаван някога от работниците на M Division.

Прототипът е оборудван с нова силова установка, състояща се от бензинов двигател и електрически двигател, които развиват общо 750 конски сили и 1000 Nm въртящ момент. Големият кросоувър е в състояние да ускори от място до 100 км/ч за по-малко от четири секунди.

Снимка 555441

Източник: BMW

Останалите технически подробности все още се пазят в тайна, но може да се предположи, че като основен задвижващ агрегат се използва 4,4-литров бензинов V8 с мощност 625 конски сили от спортния седан BMW M5 CS. Електрически двигател, захранван от батерия, осигурява допълнително сцепление и икономия на гориво. Превозното средство ще може да изминава от 50 до 80 километра изключително на електрическа тяга.

Снимка 555442

Източник: BMW

Отличителни черти на екстериора на концептуалния автомобил са тясна диодна оптика, 23-инчови джанти с 14 спици, както и огромни осветени "ноздри" на радиаторната решетка, които наскоро се превърнаха в отличителен белег на спортните M-модели на BMW.

В салона има необичаен таван с триизмерен облик, обшит със скъпа кафява кожа и заден диван с меко покритие. Отпред са монтирани спортни седалки с подсилена странична опора, както и волан с наклонени горни и долни сегменти и червени акценти.

Снимка 555440

Източник: BMW

От компанията отбелязаха, че BMW XM е прототип, вече близък до серийния облик на новия модел. Той ще влезе в поточната линия на американския завод в Спартанбърг (Южна Каролина) през 2022 г. Автомобилът ще се конкурира с луксозни спортни кросоувъри като Aston Martin DBX, Lamborghini Urus и Porsche Cayenne Turbo GT. Предполага се, че цените за кросоувъра ще започват от 160 000 долара, пише Аautonews.

Снимка 555438

Източник: BMW