Германският производител на автомобили Daimler, който притежава марките Mercedez, Mybach и Smart обединява усилията си с китайската автомобилна компания Geely, позната с марката Volvo. Целта на сътрудничеството е колите Smart да се трансформират в електрически автомобили.

Сделката бе обявена днес, като стана ясно, че колите ще се разработват във фабрика в Китай и се очаква да бъдат на пазара през 2022 година, пише CNN. Докато новите коли бъдат разработвани, Daimler ще продължи да произвежда настоящите модели на Smart в заводите си във Франция и Словения.

Снимка 382086

Източник: Mercedes-Benz

"Нашите най-малки автомобили все още имат огромен потенциал за развитие, както в Китай, така и извън него. Geely е правилният партньор, който да ни съдейства да се възползваме от възможностите", каза главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Зетче в блог пост.

Всяка от двете компании ще притежава по 50% от глобалния съвместен бизнес. Не бяха разкрити други подробности около сделката, но Daimler увери, че няма да бъдат закрити работни места.

Германската автомобилна компания стартира своя модел Smart преди две десетилетия, но малките коли не успяха да се наложат сред потребителите. Само 130 000 от тях са продадени през 2018 г. по целия свят.

Снимка 382085

Източник: Mercedes-Benz

Фокусът на бранда върху градската мобилност и електрическите технологии го направи привлекателен за Geely, която се намира на най-големия пазар за електрически автомобили в света.

Китайското правителство насърчава производителите на автомобили да разработват и продават електрически коли, като за това предлага щедри субсидии и данъчни облекчения. В Китай се продават повече от половината електрически автомобили по света.