Ford Motor Co. ще похарчи с 25 милиона долара повече в своя завод в Кентъки, за да увеличи производството на по-печелившите големи SUV модели, които са критично важни за финансирането на следващите амбиции на автомобилния производител - електрическите и автономни автомобили, пише Bloomberg.

Инвестицията ще помогне на втория най-голям автомобилен производител в САЩ да увеличи производството на новите Lincoln Navigator и Ford Expedition с 25%, спрямо предходните планове.

Заводът, в който се сглобяват и пикапите Super Duty на Ford, носи големи приходи на автомобилния производител. От него излизат автомобили, които са способни да генерират до 10 000 долара печалба от брой. Тази печалба е жизненоважна за Ford, която трябва да настигне съперници като General Motors Co. и Tesla Inc. в разработването на задвижвани от батерии автомобили и автономни коли.

През юни миналата година Ford съобщи, че ще инвестира 900 милиона долара в завода. Това включва 400 нови робота, подобрена възможност за анализ на данни и 3D принтер за части.

Конкурентът GM доминира пазара на огромни и луксозни SUV с модели като Cadillac Escalade и GMC Yukon. И през 2016 година успя да спечели с 2 милиарда долара повече от Ford.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Хакет обаче се опитва да преобърне компанията и да я изведе на първа позиция в САЩ. Автомобилният производител вече предупреди, че тази година печалбата ѝ ще намалее заради инвестициите в електрически и автономни автомобили.