Американската автомобилна компания Ford предложили върху корпуса на безпилотните летящи апарати да се постави код от 10 цифри. За идентификация на аналогичния на регистрационен номер при колите, специалистите на компанията искат да се използват полетните светлини на дроновете.

В бъдеще безпилотните апарати трябва да започнат да се оборудват със специални светлинни кодове - които да играят ролята на регистрационните номера на автомобилите.

С разработката на такова устройство са се заели специалистите на Ford. Както съобщи пресслужбата на компанията, нововъведението ще позволи от разстояние да се разпознае дрона и бързо да се намери неговия собственик.

Възможността бързо да се идентифицират безпилотните летателни апарати ще осигури тяхното безопасно и отговорно използване във въздушното пространство, посочват от компания.

Това е първото предложение на Ford след влизането на автомобилния производител в Комитета по изготвяне на нормативи в сферата на авиацията към Федералната агенция за гражданска авиация на САЩ (FAA).

Компанията предлага FAA да предоставя на собствениците на дронове код от 10 цифри, който те да поставят върху корпуса на апарата при неговата регистрация. За идентификация на този регистрационен номер, специалистите на Ford искат да се използват полетните светлини, които да предават 10-знаков двоичен код.

Те обясняват, че светлинния сигнал ще може да се дешифрира с помощта на камери със специално програмно осигуряване, за което и обикновените смартфоните ще имат възможност. Това ще позволи и на всеки наблюдател да идентифицира дрона и при необходимост да съобщава неговия номер на полицията.