Франция ye предостави €1 милиард за осигуряването на достатъчно доставки на метали за индустрии като производството на батерии, предават световните агенции. Причината: цените на суровините продължават да растат с бързи темпове.

Правителството иска да намали зависимостта при доставките на никел, кобалт и литий от страни извън Европейския съюз. За целта са нужни  $500 милиона публични средства, става ясно от плана, представен от министерствата на околната среда и индустрията.

Набавянето на достатъчно суровини за батерии за електромобили, които също така трябва да отговарят на етичните и екологични стандарти, е поставен във фокуса на производителите на автомобили.

Първата европейска гигафабрика за батерии отваря в Швеция. Двама бивши служители на Tesla са в основата й

Първата европейска гигафабрика за батерии отваря в Швеция. Двама бивши служители на Tesla са в основата й

Ше се произвеждат батерии за захранване на един милион електрически превозни средства годишно

Френското правителство призова частния сектор да изготви проекти, които биха могли да бъдат подкрепени от инвестиционен фонд и насочени към укрепване на веригите на доставка на метали.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска да направи своята страна лидер в зелената енергия до 2030 г. с инвестиционен план за $30 милиарда.

До тогава Франция иска да произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и да разполага с два мегазавода за производство на зелен водород. Страната ще произвежда и голям брой електромобили и хибридни коли -  два милиона  до 2030 г.

Големите автомобилни компании обаче трябва да си сътрудничат за постигането на тази цел. В противен случай тя е невъзможна.

Общата стойност на проектите за батерии за електромобили достигна $74,4 милиарда

Общата стойност на проектите за батерии за електромобили достигна $74,4 милиарда

Само за 9 месеца на 2021-а година