Общата стойност на проектите за батерии за електрически автомобили в световен мащаб достигна 74,4 милиарда долара само през първите девет месеца на 2021-а, съобщава Capital.com. Това надминава повече от три пъти стойността за цялата 2020-а, когато сумата ввъзлизаше на 21 милиарда долара.

Покачването на стойността на проектите отразява ускореното развитие във веригата за доставки на батерии, сочат данните от Fitch Solutions. Fitch е регистрирала 83 проекта през деветте месеца на тази година, което е повече от два пъти от 37-те, записани през цялата 2020-а година.

Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за батерии ще бъде построена в Сърбия

Инвестиция от €1 милиард: гигафабрика за батерии ще бъде построена в Сърбия

Сръбската компания ElevenEs планира изграждането на завод в Суботица

Отдалечаване от Азия

През второто тримесечие на тази година се забеляза тенденцията инвестициите да се премесват от Азия към Западна Европа и Северна Америка. Въпреки това, през третото тримесечие на годината Азия все още е в доминираща позиция, като представлява 56,4% от общата стойност на глобалните инвестиции в бизнеса с батерии.

"Над половината от азиатските проекти бяха в Китай, което предполага, че въпреки усилията на различни компании в други региони да намалят зависимостта си от Китай, страната ще продължи да бъде основен играч в индустрията за батерии, казват от Fitch.

Toyota инвестира $3,4 милиарда в производство на батерии за електромобили в САЩ

Toyota инвестира $3,4 милиарда в производство на батерии за електромобили в САЩ

Инвестицията включва изграждане на фабрика за 1,3 милиарда долара

През третото тримесечие на 2021-а година са регистрирани 34 производствени проекта за електрически батерии и свързаните с тях компоненти и материали на стойност 36,3 милиарда долара.

Извън Азия, Северна Америка има най-голям дял от инвестиции, както през третото тримесечие, така и през деветте месеца те са в размер от съответно 31,4% и 25,2%.