Сръбският производител на батерии ElevenEs планира да инвестира 1 милиард евро в изграждането на фабрика за производство и рециклиране на батерии за електрически превозни средства, предаде SeeNews, цитирайки Сръбската търговска камара. Заводът ще се намира в Суботица.

Компанията ще инвестира €550 милиона евро в първата фаза от изграждането на фабриката, която трябва да бъде завършена през 2024-а година, е заявил мениджърът по развитие на ElevenEs - Ана Перович, цитирана от SeeNews.

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Rio Tinto ще разработва литиеви мини в Сърбия в инвестиция за над $2 милиарда

Нарастващото глобално търсене на лития се оказва добра новина за западната ни съседка

"След завършването на първата продуктова линия ще бъде изградена гигафабрика, която ще произвежда батерии с общ капацитет 300 мегаватчаса годишно. След две години производството ще бъде разширено до 8 гигаватчаса, а след 2028-а година ще стане финализирането на пълната инвестиция", коментира Перович.

Миналата седмица европейският инвеститор в чисти технологии EIT InnoEnergy съобщи, че инвестира в ElevenEs, за да подкрепи плановете за изграждане на гигафабрика в Суботица. Очаква се достигане на производство от 16 гигаватчаса годишно. 

Сръбският производител разработва своя собствена технология за производство на литиево-железофосфатни батерии за електромобили и приложения за съхранение на енергия.

Твърди се, че Сърбия има едно от най-големите находища на литий в света. През лятото от британско-австралийския гигант Rio Tinto обявиха, че ще похарчат над $2,4 милиарда за разработване на литиеви мини в страната. През лятото от британско-австралийския гигант Rio Tinto обявиха, че ще похарчат над $2,4 милиарда за разработване на литиеви мини в страната - в находището "Ядар". Това е един от най-големите световни проекти, свързани с енергийния преход.

Обществено недоволство заради литиевите мини в Сърбия. Но планът е твърде голям, за да се провали

Обществено недоволство заради литиевите мини в Сърбия. Но планът е твърде голям, за да се провали

Сръбските власти обещават да послушат "гласа на народа", но дали пък това не е просто популизъм?