Шведската компания Northvolt отваря собствена "гигафабрика" в Северна Швеция в град Шелефтео. Това ще е първата по рода си фабрика, реализирана от европейска компания на континента, предава Radio France Internationale.

Фабриката ще се конкурира с производството на американския гигант Tesla и азиатските производители на литиево-йонни батерии.

Смята се, че когато фабриката започне да работи на пълни обороти, ще се произвеждат достатъчно батерии за захранване на един милион електрически превозни средства годишно. Годишният производствен капацитет ще е от 60 гигаватчаса (GWh), според компанията.

Междувременно Tesla трябва да отвори първата си фабрика в Европа съвсем скоро, а азиатските представители вече оперират в Полша и Унгария.

Northvolt вече има поръчки на стойност 26,5 милиарда евро от европейски автомобилни гиганти, включително BMW и Volkswagen, както и от шведската Volvo, с която планира втора европейска фабрика. Първите доставки ще бъдат факт през първата половина на 2022 г.

В новата фабрика Northvolt Ett работят 500 служители и вероятно броят им ще се увеличи до 3000 души.

Шведската компания е основана през 2016 г. от Питър Карлсон и италианеца Паоло Черути - двамата са бивши служители на Tesla. Акционери са Volkswagen, Goldman Sachs, BMW, скандинавски фондове и основателят на Spotify - шведският милиардер Даниел Ек.

Освен частно финансиране, Northvolt разчита и на заеми от Европа. Като цяло европейският регион трябва да навакса в производство на електрически превозни средства и батерии за тях.

В Европа е едва 3% от световното производство на батерии през 2020 г., но стремежът е да завладее 25% от пазара до края на десетилетието, като се планира отварянето на няколко фабрики.

Спред прогнози на директора на новата фабрика Фредрик Хедлунд, обектът трябва да има производствен капацитет за 300 000 превозни през следващите две години.

"Това е само началото. През следващите години очакваме Northvolt Ett да разшири значително производствения си капацитет, за да допринесе за европейския преход към чиста енергия", заявява Карлсон.