General Motors Co. ще спре да произвежда бензинови и дизелови автомобили през 2035 г., пише The Wall Street Journal, цитирайки главния изпълнителен директор Мари Бара. Американският гигант за първи път поставя конкретен срок, в който ще се откаже от конвенционалните автомобили за сметка на електромобилите.

Постигането на тази цел зависи частично и от държавни субсидии и друга подкрепа, които да накарат потребителите да обърнат повече внимание на електромобилите.

2035 г. е и годината, в която редица правителства по света — от Калифорния, през Великобритания, до Китай и Япония — ще забранят продажбата на бензинови и дизелови автомобили.

Към днешна дата конвенционалните автомобили отговарят за 98% от производството на GM и за цялата печалба на автомобилната компания. След новината акциите ѝ поскъпнаха с 4%.

GM и другите традиционни производители инвестират милиарди в електромобили, но засега инвеститорите не ги възнаграждават по същия начин, както правят с компаниите, които са фокусирани единствено върху електрическа мобилност.

До 2032 г. електромобилите ще отговарят за 20% от продажбите, според LMC Automotive. RBC Capital смята, че техният дял ще достигне 43% до 2035 г.

През 2020 г. по света бяха продадени около 2,2 млн. електромобила — дял от едва 3% от общия пазар, според EV Volumes. Пречките пред тях включват нуждата от повече зарядни станции и друга инфраструктура, както и понижаване на цените на самите автомобили. Очаква се до 2024 г. електомобилите да струват колкото подобен модел с двигател с вътрешно горене.

GM представи електрически камионетки

GM представи електрически камионетки

Те ще бъдат произвеждани от дъщерната ѝ компания BrightDrop до края на годината