Акциите на Hyundai преживяха най-добрия си ден от поне две десетилетия насам. Този успех на компанията донесе новината, че тя води ранни преговори с Apple за разработването на безпилотни електрически автомобили.

Въпреки че все още няма постигнато споразумение за партньорството, няколко различни медии потвърдиха за разговорите между тях. Първоначално новината беше обявена от Korea Economic Daily, а след това и от Reuters и Bloomberg.

От Hyundai излязоха с официална позиция, в която се казва само, че са получили предложения за партньорство от няколко компании, но към момента няма взето окончателно решение.

Въпреки това борсите реагираха бурно на информацията, като в петък книжата на автомобилния производител поскъпнаха с над 20% на борсата в Сеул. Според данни на Refinitiv това е бил най-добрият ден за книжата на компанията от 20 години насам.

От години темата за електрическите автономни коли не е чужда за Apple. За последно през миналия месец източници на Reuters обявиха, че технологичният лидер има за цел да представи свой автомобил до 2024 година.

Hyundai,от своя страна, обяви през есента, че планира да инвестира 37 милиарда долара в изграждането на такъв модел до 2025 година.