Нова национална мрежа за зареждане на камиони с алтернативно задвижване ще изграждат Daimler Truck North America, NextEra и BlackRock Alternatives, съобщава ESG Today. Новото съвместно дружество се казва Greenlane и инвестицията в него е над 650 млн. долара.

Контекст: Според много експерти именно превозите на товари на големи разстояния ще са първата област, в която електрическите и водородните решения ще изместят напълно двигателя с вътрешно горене. Много по-високата ефективност на алтернативното задвижване идва заедно с подобряваща се автономия, а освен това трасетата са предвидими и може да се планира съответната инфраструктура.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Освен всичко друго, не липсва и политически натиск - администрацията на президента Байдън даде ясно да се разбере, че очаква значително намаляване на вредните емисии от транспортния сектор през следващите години.

Детайли: Greenlane ще поддържа обекти за зареждане с ток и водород на средни и големи товарни автомобили на Източния и на Западния бряг, както и в Тексас.

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Сред тях са Германия, САЩ и Япония

Първоначално ще се зареждат само батерии, а след това ще се внедрят и системи за водородни клиенти.

В по-далечен план се планира "бензиностанциите" да обслужват и по-малки превозни средства.

Снимка 617029

Източник: Daimler Truck North America

Първата ще е в Южна Калифорния, като са в ход сделки по придобиването на имоти по редица важни маршрути за товарния трафик.

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

В Германия тръгват първите в света влакове изцяло на водород

Френската компания Alstom е предоставила на страната общо 14 влака

Разработва се и специална софтуерна платформа, с която мениджъри, диспечери и шофьори ще могат да резервират места на обектите.

Какво предстои: "Скоро" компаниите ще обявят кога ще е първата копка на обект №1 на Greenlane. Тогава вероятно ще стане ясен в повече детайли и планът за останалите станции за зареждане в страната.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.