Сделката между Fiat Chrysler Automobiles NV и Tesla Inc., в рамките на която двете компании обединиха своята гама, за да може италиано-американската компания да отговори на изискванията на Европейския съюз за намаляване на вредните емисии и да не плаща солени глоби, в крайна сметка финансира новия завод на компанията на Илън Мъск в Германия, казват от Robert W. Baird & Co.

FCA постигна споразумение с Tesla миналото лято. То ще ѝ струва около €1,8 милиарда до 2023 г., или по между $150 милиона и $200 милиона на тримесечие и ще започне да се отразява в отчета на производителя на електромобили през първите три месеца на година година, посочва анализаторът Бен Кало.

"Макар че знаем, че инвеститорите искат да премахнат кредитите при оценката на оперативните резултати, посочваме, че именно кредитите финансират европейския завод на Tesla", написа той. Анализаторът увеличи прогнозата за цената на акциите на Tesla до $525 от $355, но в същото време препоръча на инвеститорите засега да се въздържат от купуване и продажба.

През ноември главният изпълнителен директор Илън Мъск съобщи, че Tesla планира да изгради завод край Берлин. Очаква се в него да бъдат произвеждани Model 3 и Model Y от 2021 г.

Fiat Chrysler пък ще пусне нова версия на Fiat 500 с електрическо задвижване през тази година, заедно с хибридни версии на Jeep Compass, Renegade и Wrangler. Това, в комбинация с кредитите на Tesla, би трябвало да намали средното количество въглероден диоксид, които гамата модели изпускат под лимита, наложен от Брюксел.

Сливането на Fiat Chrysler и Peugeot може да развие пазара на електромобили

Сливането на Fiat Chrysler и Peugeot може да развие пазара на електромобили

Анализаторите очакват още сливания на пазара