Kia представи за глобалния пазар новия си компактен кросоувър Seltos. Премиерата на автомобила се състоя на специално събитие в индийската столица Делхи.

Името Seltos е модерна адаптация на името Келт - персонаж от древногръцката митология. Той е син на Херкулес и Келтина, от които по-късно произлиза келтският народ. Буквите S в името на кросоувъра говорят за неговата спортност и бързина.

Моделът, който се позиционира между кросоувърите Soul и Sportage, ще се конкурира с Hyundai Creta. Кросоувърът е получил фирмената широка радиаторна решетка тип "Усминката на тигъра", LED дневни светлини, фарове за мъгла и задни светлини, както и 3D мигачи.

В салона на Kia Seltos се появяват 10,25-инчов сензорен екран на инфоразвлекателната система, оформен в отделен блок, както и многофункционален волан. В списъка с опциите: интелигентна система за вътрешно осветление, осеминчов прожекционен дисплей и аудио система Bose.

В зависимост от пазара, Kia Seltos ще се предлага с три двигателя. Бензиновата гама е представена от 1,6-литров турбо агрегат с мощност 177 к.с.. и 150-силен двулитров атмосферен мотор със 150 конски сили. Освен това се предлага и 1.6-литров дизел, който генерира 136 конски сили. Трансмисиите са шестстепенна автоматична, роботизирана със седем предавки с два съединителя и вариатор. Не се съобщава дали кросоувърът има вариант с двойно предаване.

Стандартното оборудване включва система за динамична стабилизация и контрол на сцеплението. Сред другите налични електронни "помощници" са помощна функция при стартиране на наклон, система за подпомагане при аварийно спиране, както и предни и задни сензори за паркиране. В зависимост от пътните условия и стила на шофиране, шофьорът може да избере един от трите режима на настройките на електрониката: Normal, Eco и Sport.

На някои пазари продажбите на новата Kia Seltos ще започнат през втората половина на 2019 година.