Китайският автомобилен гигант Haval взе решение да сглобява двигатели в Русия. Планира се производството на резервни части да бъде организирано в нов завод край град Тула, съобщи РИА Новости.

Според плановете, предприятието ще започне да работи през 2024 г. След стартирането на производството, Haval ще стане първият и (засега) единствен китайски автомобилостроител със собствен завод в Русия. Предвижда се 90% от сглобените в завода край Тула двигатели да бъдат монтирани на автомобили, произведени за руския пазар.

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Най-популярните марки нови автомобили в Русия - за мъжете и за жените

Какво показват покупките за първите 8 месеца на годината

Автомобилите на китайската марка Haval са включени в списъка на препоръчаните за приоритетно закупуване и ползване от държавни и общински служители в Русия, наред с Lada, УАЗ и Aurus. Обявеният преди дни списък включва и моделите: Jolion, Dargo, F7/F7x и H9. Планира се списъкът да бъде актуализиран с навлизането на пазара на нови модели автомобили.

Всъщност се оказва, че китайските автомобили са едни от най-скъпите, включени в списъка, публикуван от Министерството на промишлеността и търговията. Моделите Haval Dargo и H9 се предлагат на цена от около 4 милиона рубли (около 50 хил. долара). Най-евтиният модел - почти 2 милиона рубли - е Haval Jolion. От въпросния списък, по-скъпи от китайските автомобили са само джиповете Aurus - техните цени започват от 38,9 милиона рубли (около 4,8 млн. долара).

В Русия определиха на кои марки автомобили може да се возят държавните чиновници

В Русия определиха на кои марки автомобили може да се возят държавните чиновници

Целта е да се подпомага родното производство