Най-популярните нови автомобили сред руските мъже - въз основа на резултатите от продажбите от януари до август 2023 г. - са китайските Geely, Exeed, Haval и Chery. Това пише Газета.Ru, на основата на данни от проучване на компанията "Автодом".

По-конкретно, най-популярните модели на Geely са - Coolray, Tugella и Atlas, на Exeed - LX, TXL и VX, на Haval - Jolion, F7 и Dargo. След това се нареждат кросоувърите Chery Tiggo 7, Tiggo 4 и Tiggo 8.

Основните недостатъци на китайските автомобили

Основните недостатъци на китайските автомобили

Какво показва проучване сред руските шофьори

В премиум сегмента за мъже най-предпочитаните автомобили са: Audi, Porsche, Volvo и Mercedes-Benz. По-конкретно, при Audi най-често се избират моделите - Q5, Q7, Q8, при Porsche - кросоувъра Macan, при Volvo - XC90, а при Mercedes-Benz - GLS, GLE и E-Klasse.

Рускините през първите 8 месеца на годината най-често купуват автамабилите: Exeed (LX и TXL), Geely (Coollray и Tugella), както и Haval (F7 и Jolion). При автомобилите от премиум сегмента, най-предпочитани сред рускините са: Audi (Q5, Q7, E-Tron), Porsche (Cayenne и Macan), Volvo (XC60) и Mercedes-Benz (GLE Coupe, GLC и E-Klasse).

Отбелязва се, че мотоциклетите също набират популярност сред жените в Русия (и не само), сред които лидери при продажбите са два модела: KTM - 390 Adventure и 390 Duke.

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Запазените коли на възраст до 3 години поскъпват

"Сред жените най-популярните цветове на колите за 8-те месеца на 2023 г. са основните - като бял, черен и сребрист (сив). Автомобили в ярки цветове се купуват най-често от клиенти в премиум сегмента на марките Porsche, Lamborghini и BMW. Сред тях са популярни бежов, червен и син цвят.

Общо взето най-популярните автомобили в масовия и премиум сегмента продължават да бъдат бели, сиви или сребристи и малко по-рядко - черни. Причината за този избор е най-вече практичността на купувачите, коментират експерти. Установено е, че колите в тези цветове са най-продаваеми и губят по-малко от стойността си с времето.

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Третият износител е с амбицията да стане първи

Освен това, на сивите и сребристите автомобили по-малко се забелязват замърсявания, а на черните и белите автомобили по-слабо личат незначителни драскотини и стърготини по боята.

За отбелязване е, че преди известно време друго проучване показа, че 31% от руснаците, не се интересуват от закупуване на личен автомобил, а 41% от анкетираните са отговорили че нямат и не са имали собствена кола.

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите