Американският производител General Motors заедно със своя партньор SAIС прави и продава успешно симпатичен електрически автомобил за около 4500 долара в Китай. Как е постигната тази впечатляващо ниска цена на модела с име GM-Wuling Mini EV? Просто защото не предлага ненужни финтифлюшки...

Китайската новост навлезе на вътрешния пазар през юли 2020 г. Основната версия на автомобила е лишена от въздушни възглавници и климатик, а батериите му осигуряват пробег под 200 километра. Но въпреки подобни характеристики, Wuling MINI EV успя да надмине Tesla Model 3, най -популярната електрическа кола в Китай доскоро.

Само през първите 20 дни от предлагането на колата през август местните дилъри са продали над 15 000 копия от този модел., а заявките са вече над 50 000. Това доказва че General Motors изглежда няма проблеми с производството на желани, достъпни електрически автомобили, но явно не смее или не може да ги предложи за продажба в Щатите и Европа. Може би просто заради прекалено високите изисквания за безопасност, коментира auto-press.net.

Това е очарователна на вид кола, която според някои изглежда като куче порода мопс. Дори интериорът е пълен с изискан дизайн. Това което няма да намерите да пълни интериора са функции, от които не се нуждаете. Няма голям екран до измервателните уреди, например, защото измервателните уреди са само един екран и просто няма нужда от друг.

Има малко радио с толкова разделителна способност на покзвача на станциите, приличащо на касетофон от 80-те, защото на практика е всичко, от което наистина имате нужда в колата.

Но освен него има и USB връзка, защото все пак е модерна кола и има това, от което наистина се нуждаете. Просто не разполага с всички неща, които автомобилните компании смятат, че искате, пък и с тях ви товарят портмонето успешно. Качеството на твърдите пластмаси в колата е "някъде между това на евтината кола и обществената баня", пък и какво значение има дали ще се надраска вътрешната част на джобовете на вартите, където оставяте бутилката с вода или каквото и да е било друго.

Wuling Mini EV очевидно не е кола за всеки. Той е много малък, с малки задни седалки и още по-малка товарна зона зад това, което всъщност е половината от хечбека. Няма възможност за бързо зареждане и дори спецификациите с най-голям пробег не предлагат повече от 170 км от зареждане до зареждане. Mini EV има мощност от 17,5 к.с., но е хубаво напомняне, че автомобилите могат да бъдат доста по-евтини, ако автомобилните компании са достатъчно смели, за да ни пробутват по-малко излишни екстри и мощности.