През 2016 г. Volkswagen отне короната на Toyota и стана автомобилният производител с най-голям брой продажби. Ако се загледаме внимателно в данните, обаче ще видим, че японският бранд е най-добре продаван в цели 49 страни по света - далеч напред пред германския концерн.

Данните, събрани от Regtransfers, показват, че Toyota държи ключови региони в света, включително Латинска Америка, Азия и Африка.

Volkswagen е на върха на класациите в едва 14 държави, повечето от които в Европа - Швейцария, Белгия, Холандия, Швеция, Германия, Хърватия и Беларус.

Третата позиция е за Ford, която е любима в САЩ, Канада и Нова Зеландия. Следват Renault и Skoda с по шест държави, а Dacia и Fiat са лидери в по пет страни.

У нас лидер, очаквано, е Dacia. Такава е и ситуацията в родината на марката - Румъния, както и в съседна Македония.

В Гърция фаворитът е Toyota, а в Турция и Сърбия - Fiat. Словакия, Португалия и Франция залагат на Renault, а Peugeot е пазарен лидер само във Френска Гвиана и Дания. В Полша се купуват най-много автомобили Opel. Испания държи на родната си марка SEAT, част от групата на Volkswagen. Skoda, също част от семейството, е лидер в Финландия и Естония, както и в Босна и Херцеговина.

Украйна залага на KIA, а Русия - на Huyndai.

Снимка 304380

Източник: Regtransfers

Графиката в пълен размер вижте тук.