На голямата Конференция за климатичните промени, която се провежда в Париж тези дни,  беше постигнато споразумение бензиновите и дизеловите  двигатели да бъдат изтрити от лицето на Земята. Или поне от част от Земята.

Според радикалнот решение от 2050 г. всяка нова кола, която се продава в четири европейски държави (Германия, Великобритания, Холандия и Норвегия), осем американска щата (Калифорния, Кънектикът, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Орегон, Род Айланд и Вермонт) и една канадска провинция (Квебек), трябва да изхвърлят нулеви вредни емисии, пише topgear.bg.

Което означава никакви двигатели с вътрешно горене. На конференцията Обединението за автомобили с нулеви вредни емисии се концентрира върху задачата в близките 35 години продажбите на бензинови и дизелови автомобили да бъдат прекратени. 

“Ще се стремим всички пътнически автомобили в нашата юрисдикция да бъдат с нулеви вредни емисии колкото е възможно по-бързо и не по-късно от 2050 г.”, се казва в съобщението.

Целта ще бъде постигната със сериозна финансова подкрепа за закупуването на автомобили с нулеви вредни емисии (супер!) и инвестиции в инфраструктура, която да улеснява използването им. 

Правителствата ще използват електромобили, а товарните превози също постепенно ще се ориентират в тази посока: “Увеличаването на разпространението на автомобили с нулеви вредни емисии трябва да намали парниковите газове с милиард тона до 2050 г.” 

Минаването към нулеви вредни емисии не е задължителнода е  равносилно на край на забавното каране. Само си помислете за Tesla Model S P85D или Porsche Mission E - потвърденото за серийно производство диво електрическо Porsche с 600 к.с. Хибридни суперколи като BMW i8 също показват, че електричеството има място в шофьорското забавление. 

Нашият съвет? Електромобилите са нещо страхотно, но им дайте още малко време за развитие, а дотогава никой не ви пречи да се порадвате на някой шумен и див V8.