Lamborghini представи първия си хибриден спортен автомобил, наречен Sian. Новия модел на италианската марка ще направи своя публичен дебют на автомобилното изложение във Франкфурт, започващо на 10 септември. Супер колата ще излезе в ограничен тираж от 63 екземпляра, които вече са продадени. Цената на автомобила е 3,6 милиона долара.

Структурата на хибридния силов агрегат включва 6.5-литров V12 атмосферен двигател с мощност от 785 конски сили. Този мотор се използва и на Aventador SVJ. Агрегатът работи съвместно с електродвигател с мощност 34 конски сили и седемстепенна автоматична трансмисия. Общата мощност на автомобила е 819 конски сили. Сцеплението се предава на всички колела.

Системата не се захранва от литиево-йонна батерия - за първи път за това се използва суперкондензатор. Устройството е разположено между пътническата капсула и двигателя за по-добро разпределение на теглото. Суперкондензаторът е три пъти по-мощен и три пъти по-лек от конвенционалната батерия. Може да попълва енергията си при всяко спиране, като използвате специална система за възстановяване. Може да се използва за увеличаване на мощността по време на ускорение със скорост до 130 км в час. Тази иновация е собствена разработка на инженерите на Lamborghini.

Снимка 441331

Източник: Lamborghini

Ускорението до 100 км /ч отнема на супер колата 2,8 секунди, максималната скорост е ограничена до 350 км в час. По тези параметри новият модел не се различава от Aventador SVJ. В същото време ускорението от 30 до 60 км/ч и от 70 до 120 км/ч отнема на Sian с 0,2 и 1,2 секунди по-малко благодарение на новата система.Моделът става най-мощният и най-динамичният Lamborghini в историята на марката.

Дизайнът на новостта прилича на концепцията на Terzo Millennio, показана през ноември 2017 г. В допълнение, редица елементи са взети от настоящия флагман на италианската компания Aventador, както и от ексклузивния суперкар Centenario.