Японската марка за премиум автомобили Lexus разработва серийна версия на кросоувъра UX кросоувър. Това заяви изпълнителният вицепрезидент на компанията  Йошихиро Сава пред журналисти. Според топ мениджъра новият автомобил ще бъде насочен предимно към младежката аудитория. 

Засега всички технически характеристики на кросоувъра за момента се пазят в тайна. Серийният вариант на автомобила ще смени в моделната гама Lexus CT 200h и ще се конкурира с Q2 Audi. По-рано японците регистрираха нови индекси UX200, UX250 и UX250h. Това предполага, че автомобилът ще получи хибридна версия, както и модификации с 2,0-и 2,5-литрови двигатели, информира autonews.ru.

Концептът UX бе показан за първи път по време на автомобилното изложение в Париж през септември 2016 година. С разработването на модела се занимава европейското подразделение на Lexus. Автомобилът ще има "летящи" врати, светодиодна оптика и големи джанти колела. Моделът няма огледала за обратно виждане , вместо тях новият кросоувър получава специални камери.

В салона са монтирани иновативни седалки на Lexus. В основата на кинетичните седалки стои мрежова структура, образувана от множество влакна. Носещата конструкция на седалките изглежда като паяжина, където нишките се разпространяват радиално от центъра на облегалката на седалката. Мрежата е достатъчно еластична, адаптира се възможно най-добре по формата на тялото и разпределя равномерно натоварването.

Освен това новият модел получава информационно-развлекателна с HMI технология с два екрана.