Столицата на Великобритания е първият град в света, който въведе 24-часова зона за всеки ден от седмицата, в която автомобили с емисии над разрешените нива, нямат право да влизат. Нарушителите на забраната ще плащат глоба.

Целта на зоната, известна като Ultra Low Emission Zone ULEZ е да намали отровния въздух и да защити здравето на гражданите.

Половината от вредните емисии на азотен оксид в британската столица се дължат на превозните средства. Замърсеният въздух увеличава риска от редица сериозни заболявания.

Съгласно правилата на зоната, автомобилите, чиито емисии надвишават допустимите в нея нива, ще бъдат глобявани, пише CNN. Наказанието за коли, ванове и мотори, навлезли в зоната е 12,50 паунда или 16 долара, а за камиони и автобуси - 100 паунда или 130 долара. ULEZ ще покрива същата площ, която е и платената за преминаване зона в центъра на града.

Гражданите са улеснени и могат да разберат дали техният автомобил отговаря на изискванията за емисиите, като посетят сайта на агенцията по градския транспорт.

ULЕZ e продължение на плана на Лондон да намали замърсяването на въздуха. Столицата въведе такса за силно замърсяващи автомобили в централната част през 2017 година. Оттогава колите, влизащи в тази зона, са намалели с 11 000 на ден.

Легендарните червени автобуси на Лондон също са претърпели ремонт, за да отговарят на изискванията. Очаква се още хиляди превозни средства да бъдат променени, така че да отговарят на новите стандарти за емисиите.

Около 2 милиона лондончани живеят в райони, където нивата на азотния диоксид са над установените от Европейския съюз. Предприетите от властите мерки обаче ще доведат до резултати в рамките на 6 години.

"Това е и социална справедливост, тъй като хората в по-бедните части на Лондон не притежават кола, а са най-потърпевши от замърсяването на въздуха", казва кметът на Лондон Садик Хан.