Германската компания Mercedes-AMG пусна първите снимки на прототип GT 73 хибриден лифтбек. Новият модел трябва да се превърне в най-мощния сериен автомобил на германската марка, ако не има предвид хиперкара One с малък пробег , чието производство все още не е започнало.

Новият Mercedes-AMG GT 73 ще бъде серийната производствена версия на концепцията AMG GT, представена през пролетта на 2017 година. Съдейки по значката "V8 Biturbo E Performance" на калника, моделът ще получи хибриден силов агрегат, базиран на 4,0-литров двигател с двойно турбо, който ще бъде съчетан с електрически мотор, задвижван от лек акумулаторен пакет.

Снимка 521425

Източник: Mercedes

По предварителни данни общата мощност на двигателя ще надхвърли 800 конски сили . Автомобилът ще може да вдигне до първите сто километра в час за по-малко от 3 секунди, а максималният му резерв на автономен пробег само на електрическа тяга ще бъде около 50 километра.

Mercedes показа новото поколение C-Class (Видео)

Mercedes показа новото поколение C-Class (Видео)

Интериорът на новия модел има много общо с флагманската S-класа

На една от показаните от компанията снимки прототипът GT 73 стои до болида от Формула 1 и хиперавтомобила One . По този начин се намеква за засилено сътрудничество между разработчика на "граждански" спортни автомобили Mercedes-AMG и състезателния екип на Mercedes-AMG Petronas F1. Например моделът One ще бъде оборудван с бензино-електрически агрегат, базиран на 1,6-литровия V6 турбо двигател, който се използва в автомобилите на заводския тим на Mercedes-AMG.

Снимка 521424

Източник: Daimler AG

Предполага се, че премиерата на лифтбека GT 73 ще се състои през 2021 г., а производството му ще започне през следващата година. Основният пазарен конкурент на този автомобил ще бъде Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid с мощност от 690 конски сили.