Германската марка Mercedes-Benz разпространи първите официални снимки и информация за новото поколение на хитовия си модел C-Class във враианти седан и комби. От все още актуалния модел на този автомобил, представен през 2014 година, до момента има продадени повече от 2.5 милиона единици.

Новият Mercedes C-Class дебютира след повече от 10,5 милиона реализирани единици от 1982 година насам, като обещава да предложи нови измерения по отношение на дизайна, интериорния простор, интегрираните технологии, безопасността и общия комфорт.

Дължината на новия седан е 4751 мм, което е с 65 мм повече в сравнение от предишното поколение, а размерът на междуосието се увеличи с 25 мм - до 2840 мм. Mercedes-Benz C-Class получава изцяло ново предно окачване с четири връзки и мулти-връзка отзад.

Що се отнася до външния вид, новият компактен седан има повдигнат капак и форма на оптиката, обща с флагманската S-класа. Mercedes C-Class ще се предлага с LED фарове с нова технология Digital Light. Всеки фар съдържа 1,3 милиона отразяващи елемента и холографски лещи, които се въртят с до 2 хиляди оборота в минута. Благодарение на това системата е в състояние не само да осветява пътя, но и, ако е необходимо, да прожектира предупредителни символи върху него със светлинен лъч.

Снимка 520177

Източник: Mercedes

Интериорът също прилича на водещата S-класа. Седанът и комбито С- Class получиха второто поколение MBUX информационно-развлекателен комплекс с цифров панел с инструменти с диагонал 10,25 или 12,3 инча, както и с централен сензорен екран, наличен във версии 9,5- и 11,9-инча. Броят на аналоговите бутони и механичните превключватели е сведен до минимум. Системата MBUX поддържа гласов контрол, който се самообучава и разпознава команди на живо. За да активирате системата, трябва да кажете "Хай Мерцедес".

Интересна особеност на новата генерация на Mercedes C-Class е тази, че в резултат от следването на стратегията за електрификация на портфолиото си, от компанията са включили само четирицилиндрови двигатели в гамата на модела.

В бензиновата гама на автомобила са включени версии C180, C200, C200 4MATIC, C300 и C300 4MATIC, като тук наличните максимални мощности варират от 170 до 258 конски сили, а топ версията обещава възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 6 секунди.

Дизеловите варианти са два - C220d и C300d, с максимални показатели от съответно 200 и 265 конски сили, и 440 и 550 Нм.

Новото поколение на Mercedes C-Class ще бъде налично и в зареждаема (plug-in) хибридна версия с електромотор със 129 конски сили и автономност в чист електрически режим от около 100 километра. От компанията анонсират, че в скоро време ще бъдат лансирани и plug-in хибридни версии с дизелов двигател.

Снимка 520178

Източник: Mercedes

Друга интересна технологична новост при C-Class е възможността за поръчка на система за завиване на задните колела, което допринася за сериозно подобрение в маневреността при ниски скорости на движение и за стабилността при високи.

По отношение на системите за безопасност, подобно на технологичните решения на интериора, новият C-Class идва с възможност за изпълнение със системи за повишаване на безопасността и асистиране на управлението като Active Distance Assist DISTRONIC, Active Steering Assist, интелигентен паркинг асистент, осветителна система DIGITAL LIGHT и други технологични екстри.