Mercedes-Benz представи нов флагмански електрически кросоувър, наречен EQS SUV с триредов интериор. Моделът, който ще се произвежда масово в САЩ, ще се конкурира с Tesla Model X.

Новият кросоувър Mercedes EQS SUV е базиран на седана EQS, който дебютира през април миналата година. В основната модификация, под обозначението "450+", кросоувърът е оборудван с единичен електродвигател на задната ос, развиващ 359 к.с. и 568 Нм въртящ момент. "По-старата" версия на 580 4Matic има двигател на всяка от осите, които общо са в състояние да развият до 544 к.с. и 858 нютон метра.

Снимка 571169

Източник: Mercedes-Benz

Батериите позволяват на електрическия кросоувър да измине до 600 километра с едно зареждане. При използване на специална бърза система ще отнеме само около половин час, за да попълните запасите от батерии от 10 до 80%. От стандартен домашен контакт, колата ще се презареди за приблизително 11,5 часа.

Електромобил на Mercedes измина над 1000 километра с едно зареждане

Електромобил на Mercedes измина над 1000 километра с едно зареждане

Той се е движил със скорост от 140 километра в час по магистралата

В кабината на кросоувъра, както и в случая на седана, информационно-развлекателният комплекс MBUX Hyperscreen е инсталиран с огромен 56-инчов екран по цялата ширина на предния панел. Той съчетава три дисплея: 12,3-инчов виртуален инструментален клъстер, 17-инчов мултимедиен сензорен екран и друг 12,3-инчов дисплей за пътника отпред.

Снимка 571170

Източник: Mercedes-Benz

Стандартното оборудване включва въздушно окачване с адаптивни амортисьори, избор на режим на шофиране и напълно управляемо шаси с 10-градусови волани за подобрена пъргавина при ниска скорост и стабилност при висока скорост.

Освен това оборудването предвижда адаптивен круиз контрол, система за автоматично задържане на автомобила в заетата лента, наблюдение на мъртвите зони, както и други съвременни електронни "асистанти".

Снимка 571171

Източник: Mercedes-Benz

Цените на новия SUV Mercedes-Benz EQS все още не са обявени. Предполага се, че кросоувърът ще бъде близо до цената на седана EQS, чиито цени започват от $102 хиляди. За сравнение, Tesla Model X в САЩ струва най-малко 115 хиляди долара.